Na ndiqni

Zvicra

Më 18 maj 2018 Teatri Kurora në Nyon të Zvicrës realizonë projektin në fushën e dialogut ndërkultoror dhe parandalimit kundër radikalizimit

Më: 27 prill 2018 Në ora: 23:33
ilustrim

Më 18 maj 2018 - Teatri Kurora në Nyon të Zvicrës realizonë projektin në fushën e dialogut ndërkultoror dhe parandalimit kundër radakalizimit.

Teatri Shqiptar Kurora në Nyon të Zvicrës, i themeluar më 1996 nga një grup i të rinjëve shqiptar të qytetit të Nyonit të kantonit Vaud të Zvicrës, mund të merret si rast e shembull i suksesit. Ky teatër ka disa vite që po zhvillon aktivitet në fushën e dialogut ndërkulturor.

Kurora si teatër i angazhuar këtë vitë na paraqitet me një projekt të ndijëshëm sa i përket tematikës duke prekur qeshtjën e radikalizimitë të rinjëve duke bashkëpunuar me Migjen Kajtazin që ka shkruar një pjesë teatrale enkas për realizimin e projektit.

Titulli i pjesës teatrale është « partir sur mars- më shku në mars » Kjo pjesë e teatrit forum prekë në menyrë të ndjeshme dhe figurativë qeshtjen e pjesëmarrjes e të rinjëve në luftëra. Kjo pjesëmarrje paraqitet në formë indirekete dhe në faktë pjesa teatrale fokusohet në dialogun në mes të një studenti dhe profesorit. « Studenti i thotë prefesorit që do shkojë në mars e profesori e përkrah ketë ide duke menduar që studenti po aludon të shkojë në pushime në muajin mars dhe gjatë dialogut e merr vesh që i riu planifikon të shkojë në planetin mars dhe që merr pjesë në një projekt që quhet Kalendar … pra planeti mars në ketë pjesë ka dy simbolika; së pari është marr marsi si simbol i mitologjisë romake që paraqet Përendin e luftës dhe simbolika e dytë planeti mars që paraqet hapësirën kurse kalendari numëron kohën. Pra, projekti shtrihet në kohë e hapësirë » … pjesa është vënë në skenë nga Visar Qusaj i teatrit Kurora.

Pas pjesës teatrale, është parapar tryeza e rrumbullakët që do trajtojë dialogun ndërkulturor dhe radikalizimin me pjesëmarrjen e specialistëve në fusha të ndryshme :

Zotëri André Duvillard, ish komandant i policisë të kantonit të Neuchatelit dhe kordinator i rrjetit nacional i sigurisë dhe luftës kundër extremizmit dhe radikalizimit  

Zonja Eva Kouvandjieva, Historiane e artitë dhe profesoreshë në Lozanë

Zonja Greta Balliu, shefe e projektit, mbikëqyrjesë e diversitetit dhe të drejtave kulturore pranë Universitetit të Friburgut  

Zotëri Driton Kajtazi, Drejtor i institutit zvicran i studimeve shqiptare www.iseal.ch

Zotëri Bashkim Iseni, Drejtor i platëformes informative Albinfo.ch

Zotëri Olivier Meuwly, Historianë dhe shkrimtar është moderator i mbremjës

Organizatorët kanë parashikuar në aperitivë për pjesëmarrës

Projekti do realizohet më 18 maj 2018 në sallën e Fraternitetit në Lozanë që gjindet në adresën : Place arlaud 2, 1003 Lausanne

Për më shumë informata : Visar Qusaj kordinator i projektit : 0793596517, [email protected]

Projekti është përkrahur nga Zyra kantonale e integrimit, qyteti i Nionit dhe klubit për Unesco të Lozanës

Një prezentim i shkurtër i Biografis së Kurorës figuron në gjuhën frenge si vijonë :

1997 : «Nusja pa duvak», à Nyon (VD), Monthey (VS), Genève (GE), etc…

1999 : «Ali hoxha, hoxhë Alia», à Nyon, Genève, Lausanne, etc…

1999 : «Skena e luftës», à Nyon, Lausanne, Brigg, Monthey, Berne, Langenthal.

2000 : «Shkatrrimi i shkollës», à Nyon, Lausanne, Brigg, Berne, Langenthal.

2000 – 2001 : «Fundi i legjendave», à Nyon, Lausanne, Renens, Lucerne,Zurich, Bâle, etc…

2001 : «Fundi i legjendave», Festival des théâtres amateurs à Ferizaj (Kosovë).

2004 : «Tout un hiver sans feu», un film de Greg Zglinski, CAB Production SA, les pro­ducteurs délégués : Jean-Luis PORCHET et Gérard RUEY, (plusieurs prix internatio-naux), et nominé «Meilleur longmétrage» au Prix du cinéma Suisse 2005, à Soleure.

2005 : «Mauvaise Saison sur l’Olympe», à Nyon.

2006 : «Monsieur Guri Ura, l’étranger d’ici», à Nyon, Lausanne, Ecublens, Genève,

Yverdon, Crissier, Renens (encore en cours de représentation).

2007 : «La lettre de condoléances», à Nyon, Genève, Lausanne.

2008-2009 Ateliers théâtraux

2011 : Dans le cadre des ateliers théâtraux, Kurora a préparé et représenté Vue du Pont

d'Arthur Miller 7 fois au Théâtre Funambule à Nyon et une fois à Genève dans le cadre de la journée international contre le racisme.

2011 : Participation aux Assises Cantonales de l’Immigration avec les saynètes

2012 : Projet « Les Ateliers Théâtraux Kurora 2012 », Nyon

2012 : Participations à la Journée Internationale pour la Non-Violence à La Bibliothèque Municipale de Lausanne avec les saynètes

2013 : La pièce de théâtre « Antigone » de Jean Anouilh, Nyon, Lausanne, Gland

2014 : Dans le cadre de la table ronde organisé par le BCI le 18 mars 2014, intermèdes contre le racisme et la discrimination

2014 : « Monsieur Guri Ura, l’étrangers d’ici », interculturel 2014, Nyon

Komentet
Më të lexuarat
Sondazh A mendoni se qytetarët e Kosovës do të lëvizin pa viza këtë vit?
test