Na ndiqni

Tirana

Skandal: Policia Bashkiake dhe ajo e Shtetit në Tiranë ndalojnë kanaçe-mbledhësit

Nga: Beqir Sina Më: 13 nëntor 2018 Në ora: 20:01
Protesta

TIRANE : Në Shqipëri ka cudira shumë - por që ka edhe të tilla, që ndokush nuk i ka parë me syt e tij, edhe do të habitet e nuk mundet t'i besojë.....!?. Në  kryeqytetin e Shqiperise - Tirane, gjatë viztës time muajin e kaluar me zë syri në mbrëmje përgjatë bregut të Lanës, një veprimet, nga më abritraret të policisë bashkiake të kryeqytetit, të cilët po i “sekuestronin” me forcë një qytetari dy thase plastike me kanaçet  dhe mbetjet e tjera plastike që qytetari, pretendonte se i kishte mbledhur gjatë gjithë ditës në koshat e plehrave nëper Tiranë.

Ndërkohë, sikur të mos mjaftonte vetëm kaq - kur kanaçe-mbledhësi, iu drejtua policve bashkiak të Erion Velisë , se me ato cfare kishte mbledhur ate dite, ai ishte duke siguruar bukën e fëmijëve të tij, për atë ditë, veç policisë bashkiake në vendngjarje mbërrijnë dhe një furgon blu me forcat e rendit dhe e shoqërojnë kanaçe-mbledhësin,  sikur ai të ishte ndonjë person i rrezikshmërisë së lartë, nga ata në kërkim si thonë rëndomtë cdo ditë neper lajmet në Tiranë.

Dhe, sikur të mos mjaftonte kjo policët që “fryeshin” si të kishin kapur ndonjë “drog dealer”,  i sekuestrojnë të gjithë mallin e grumbulluar dhe të seleksionuar duke ja marrë me një kamioncinë të Bashkisë së Tiranës.

Mirepo, në Amerikë, sidomos në metropolin e botës në qytetin e Nju Jorkut, kanaçe-mbledhësit i shikon cdo ditë, duke kërkuar nëpër thasët e pleherave dhe koshave të pleharve, sikur ata të fillojnë ditën e punës për të fituar dicka, dhe askërkush nuk i ndalon ose i përbuzë këta fakirë.

Madje ky aktivitet ushtrohet nga qytetaret amerikanë, por me se shumti nga ata me origjnë të huaj ( kinezët janë të parët, pastaj vijnë latinët dhe afrikano - amerikanët”,  por deri tani të paktën 3 dekada që unë jetojë në Nju Jork, as kam parë dhe as kam dëgjuar se policia i ndalon dhe mund t'u marrë kanacet e sendet e grumbulluara prej tyre.

Edhe, megjithse mbledhesit e kanaceve në Amerikë, janë nga më të varfërit, por thuhet se ata sigurojnë të ardhura minimale në mënyrë të ndershme dhe jane të palicensuar, cdo gje ata e dorzojnë  simbas rregullave në vende të caktuara, dyqanet private që njihen ligjerisht me licensë dhe të kontrolluara nga Qeveria, per mbledhjen e shisheve te qelqit e plastike si dhe kanaceve te aluminit.

Kjo bën pjesë në atë që këtu quhet Riciklimi i mbetjeve, dhe është një nga prioritet kryesore në Amerikë, për të mbrojtur natyrën ambjentet dhe mjedsin….. etj etj.

Sot, New York City, simbas statistikave gjeneron 14 milion ton plehra çdo vit.

Shuma është aq e madhe saqë qyteti e menaxhon atë përmes dy sistemeve të ndara, një publik dhe një privat.

Sistemi publik trajton mbeturinat nga banesat dhe ndërtesat qeveritare, si dhe disa jo-fitime. Këto "mbeturina publike", e cila zë rreth një të katërtën e totalit të qytetit, mblidhet nga Departamenti i Sanitacionit në Nju Jork (DSNY), agjencia më e madhe e menaxhimit të mbeturinave në botë me një buxhet vjetor prej 1.5bn, dollar, e cila është më e madhe se buxheti vjetor i disa vendeve.

Tre të tretat e mbeturinave të Nju Jorkut, janë prodhuar nga bizneset tregtare, shumica e të cilave janë mbeturina dhe mbeturinat nga projektet e ndërtimit.

Mbledhja e këtij "mbeturina private" nuk del nga buxheti i qytetit.

Në vend të kësaj, biznesi duhet të paguajë një nga 248 transportuesit e mbeturinave të licencuara të qytetit për ta larguar atë.

Mbikëqyrja e mbetjeve të tregtisë private është Komisioni për Integritetin e Biznesit të Nju Jorkut, një agjenci e krijuar për të çrrënjosur industrinë e karantinës së krimit të organizuar.

Në përputhje me stereotipin e Tony Sopranos, industria e transportit të plehrave në Nju Jork, ka kohë që ka lidhje me krimin e organizuar. Sot, ky ndikim korruptiv është larguar kryesisht, dhe funksioni kryesor i BIC është mbikëqyrja rregullatore dhe vendosja e kontrolleve të çmimeve.

Në vitin 2012, sistemet e menaxhimit të mbeturinave publike dhe private të Nju Jorkut, kaloi ne një kombinim prej 2.3 miliardë dollarë për mbledhjen dhe asgjësimin e mbeturinave.

Ndërsa, Kina është ajo që zë vendin e parë në botë për njerëzit, kryesishtë të moshuar kinezë që bëhen kërkues të mbeturinave, duke kërkuar nëpër plehra duke kërkuar për shishe qelqi e plastike, kanace alumini për të shitur ato cka mbledhin gjithe diten për një shume parash të vogël e cila eshte ekstra! cdo dite ne jeten e ketyre njerezve fukara por te ndershem.

Sipas Bankës Botërore, rreth 2.5 milionë njerëz punojnë në sektorin e "menaxhimit informal të mbeturinave" në Kinë, duke mbledhur plehra për materialet e riciklueshme për të shitur.

Siç mund të vërente Banka Botërore në një raport të saj vitin e kaluar ose çdo vizitor në një qytet të madh kinez, shumë prej këtyre mbledhëseve të plehrave janë njerëz të moshuar, të paaftë për të mbështetur veten në pensionet e pakta qeveritare.

Image
Komentet
Më të lexuarat
Sondazh A mendoni se qytetarët e Kosovës do të lëvizin pa viza këtë vit?
test