Na ndiqni

Seksi

Seksi i shpeshtë forcon marrëdhënien

Nga: Panorama Më: 30 maj 2018 Në ora: 19:31
Ilustrim

Sipas shkencës, çiftet që kryejnë shpesh marrëdhënie seksuale nxisin lidhjen dhe besnikërinë. Disa studime tregojnë se seksi i shpeshtë, në parim, i bën çiftet më të qëndrueshëm. Përgjigjja, ndër të tjera, qëndron në kimi.

Këto studime tregojnë se seksi i shpeshtë bashkon çiftet më shumë për një çështje thjesht kimike, për shkak të oksitocinës të sekretuar në tru gjatë eksitimit dhe orgazmës. Një studim i kryer në Universitetin e Bonit (Gjermani) tregoi se ky hormon stimulon kontaktin ndërmjet çifteve. Falë marrëdhënieve seksuale, është e mundur të ruhet niveli i lartë i oksitocinës, duke rritur marrëdhënien sentimentale dhe forcimin e lidhjeve që favorizojnë monogaminë.

Nuk është rastësi që oksitocina quhet hormoni i dashurisë dhe lidhjes. Sipas disa seksologëve, evolucioni e ka futur këtë substancë në ato dimensione që ndikojnë në krijimin e lidhjeve: në lindjen e fëmijës dhe në dhënien e gjirit, forcimin e lidhjes midis nënës dhe fëmijët e saj; dhe në kënaqësi erotike, duke favorizuar lidhjen midis të dashuruarve.

A rritet dashuria kur ke marrëdhënie seksuale?

Sipas sondazheve të ndryshme të kryera në vende të ndryshme perëndimore, një çift ka mesatarisht dy dhe tre marrëdhënie seksuale në javë. Sa më të shpeshta dhe të kënaqshme të jenë takimet seksuale të çiftit, aq më i fortë është bashkimi emocional dhe angazhimi për të qëndruar së bashku.

Ekspertët thonë se seksi ka tre funksione kryesore në një marrëdhënie dashurie: erotike, riprodhuese dhe komunikative. Në fund të fundit, dashuria nuk është më e madhe për shkak të seksit të shpeshtë, por kjo e fundit rrit lidhjen dhe besnikërinë. Seksi jo vetëm që gjeneron kënaqësi, por gjithashtu lëviz ndjenjat dhe emocionet, duke i bërë njerëzit të duan afërsinë dhe intimitetin me partnerin e tyre.

Nëse seksi i shpeshtë është baza e vetme e dashurisë, marrëdhënia ka një datë skadimi

Megjithëse është vërtetuar se seksi i shpeshtë dhe i kënaqshëm në çiftet e qëndrueshme forcon bashkimin emocional dhe angazhimin për të qëndruar së bashku, nuk është vetëm pasioni që përcakton suksesin e një marrëdhënieje.

Seksi është një nga shtyllat themelore të çiftit, por jo i vetmi. Vlerësimi i ndërsjelltë është gjithashtu i nevojshëm. Ky është një element qendror në çdo marrëdhënie njerëzore, në të gjitha nivelet, por në çift është një nga shtyllat më të rëndësishme që marrëdhëniet të punojnë.

Një marrëdhënie e shëndetshme, e dobishme, stimuluese dhe e këndshme e dashurisë nënkupton një dozë të rëndësishme të respektit reciprok. Kjo ndjenjë, së bashku me intimitetin, krijon një lidhje unike dhe të sinqertë që kënaq dëshirat dhe nevojat, pasi asnjë marrëdhënie tjetër nuk mund të bëjë.

Shtylla tjetër themelore e marrëdhënieve romantike është dialogu dhe komunikimi. Për të mbajtur një dialog të mirë në çift, është e nevojshme të respektojmë ndryshimet e fjalëve, të praktikojmë dëgjimin aktiv dhe të shmangim qortimet dhe grindjet. Me fjalë të tjera, vlerat që duhet të udhëheqin dialogun në çift janë ndershmëria me veten dhe me njëri-tjetrin.

Sidoqoftë, është thelbësore të mendojmë edhe për të mirën e përbashkët si çift, mbi interesin individual, pa lënë mënjanë identitetin e dikujt. Komunikimi dhe dialogu në çift duhet të ndjekin të njëjtat parametra të marrëdhënieve seksuale, ose duhet të jenë të shpeshta dhe të kënaqshme.

Panorama
Komentet
Më të lexuarat
Sondazh A mendoni se qytetarët e Kosovës do të lëvizin pa viza këtë vit?
test