Na ndiqni

Ferizaj

Së shpejti themelohet Arkivi Ndërkomunal në Ferizaj

Nga: Mediat shqiptare Më: 22 nëntor 2018 Në ora: 16:22
Pamje nga takimi

Kryetari i komunës së Ferizajt, Agim Aliu ka pritur në një takim kryeshefin Ekzekutiv të Agjencisë Shtetërore të Arkivave të Kosovës, Ramë Manaj.

Temë e diskutimit në këtë takim ishte gjendja e përgjithshme e arkivave, me theks, arkivit të Ferizajt, përkatësisht procesit të digjitalizimit dhe formave tjera për ruajtjen dhe promovimin më të mirë të materialeve arkivore.

Aliu e njoftoi Manajn se gjendja e arkivit në Ferizaj ka nevojë për ndërhyrje me qëllim që të avancohet ky shërbim dhe ruajtja e dokumentacionit dhe materialeve tjera arkivore të bëhet sipas standardeve më të larta në këtë fushë.

Manaj e njoftoi Aliun se Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve në buxhetin e saj ka paraparë themelimin e Arkivit Ndërkomunal në Ferizaj, aset ky i munguar deri më tani, e që në disa qendra të tjera të Kosovës, funksionojnë këto institucione.

Madje, kërkesë e mysafirëve ishte që si obligim i Komunës së Ferizajt në këtë proces të jetë sigurimi i objektit dhe investimet në infrastrukturën e nevojshme për të mundësuar funksionimin e Arkivit Ndërkomunal.

Aliu tha se qeverisja lokale tashmë ka marrë iniciativa në këtë drejtim, përkatësisht për ruajtjen e materialeve të ndryshme për periudha historike duke proceduar themelimin e Muzeut të Kujtesës, porse edhe për Arkivin Ndërkomunal do të ndiqet procedura e nevojshme që të themelohet në qytetin tonë.

Arkivi Ndërkomunal në Ferizaj do të grumbullojë materialet arkivore nga fondkrijuesit shtetëror dhe privat, e të cilat do të mund të shfrytëzohen sipas parashikimeve ligjore të kësaj fushe.

 Ferizaj i ka munguar deri më tani një institucion i tillë dhe gatishmëria e qeverisjes lokale për të mundësuar themelimin e një institucioni të tillë paraqet hap themelor në kujdesin institucional dhe promovimin e materialeve arkivore që paraqesin dëshmi të periudhave historike por edhe për shërbimin për nevoja të qytetarëve dhe administratës shtetërore që do të mundësoj ky institucion.

Komentet
Më të lexuarat
Sondazh A mendoni se qytetarët e Kosovës do të lëvizin pa viza këtë vit?
test