Na ndiqni

Amerika

Nju Jork : Anëtarësimi Kosovës në INTERPOL - Kosnullata e Kosovës - takim me diplomatët e huaj para Samitit te Dubait

Nga: Beqir Sina Më: 14 nëntor 2018 Në ora: 21:35
Vlora Citaku

Afirmimi i shtetit të Kosovës në botë dhe anëtarësimi në mekanizmat ndërkombëtarë, është një nga prioritetet kryesore të institucionve të Shtetit të Kosovës, dhe në këtë aspekt duket se Qeveria e Kosovës është duke bërë të gjitha përpjekjet për anëtarësimin e vendit në dy mekanizma ndërkombëtarë, në INTERPOL dhe në Agjencinë e Kombeve të Bashkuara për Kulturë, Shkencë dhe Arsim (UNESCO), raporton Bota sot nga selia e Kombeve të Bashkuara, ku mbrëm u mbajt një takim për këtë qëllim organizuar nga Ambasadoria Teuta Sahatqija, dhe në të cilin morën ambasadorët nga trupi diplomatik në Nju Jork, përfshirë ambasdoren e SHBA Nikki Haley, dhe stafi i saj.

Në mesin e diplomatëve nga disa vende që mbështesin Kosovën në Interpol, ishte dhe ambasadori  Jonathan Moore - Jonathan Moore - Këshilltar i lartë për Evropën dhe Euroazinë - Misioni i SHBA në Kombet e Bashkuara, ambasadoria Besiana Kadare, dhe stafi i saj, ambasadoria e Kosovës në Uashington Vlora Citaku,  diplomatët e Kosovës, Albana Bylykbashi, Ines Demiri, Lulëzim Krasniqi, Butrint Ymeri, anëtari i Kêshillit tëi Bashkisë së Nju Jorkut, zoti Mark Gjonaj, dhe veprimtarët Harry Bajraktari, Haxhi Dauti ( Kryetar i Keshillit Shqiptar Amerikan), Rustem Geci, si dhe avokati Ardian Neritani.

Po ashtu Ambasdoria Sahatqija, shefe e Konsullatës së Përgjithshme të Kosovës në Nju Jork, u shprehu mirënjohëse në fillim të fjalës së saj, ndaj miqve të Kosovës që morën pjesë në pritjen dhe treguan mbështetjen e tyre për aplikimin e Kosovës në Interpol në sesionin e saj që do të mbahet më 20 Nëntor në Dubai. 
Ajo para se të ja jepte fjalën ambasadores së SHBA,  Znj. Nikki Haley, përshëndeti dhe  vendet që mbështesin aplikimin e Kosovës në InInterpol dhe mysafirët e këtij takimi në hotelin ëastin në Nju Jork.

Znj.Haley tregojë kujdes të posaçëm dhe u interesua për zhvillimet në Kosovë si dhe siguroi mbështetjen e SHBA-ve të parezerve, edhe në të ardhmen e Kosovës.
Duke qenë se Misioni i Kosovës në SHBA të Amerikës, organizon këtë event ku merr pjesë dhe aleati ynë i madh me miqësinë e hershme dhe mbështetjen e njëqindvjetëshme, më jep nderin dhe kënaqësinë që të kërkoj miken time të dashur, Zonjën e hekurt të Këshillit të Sigurimit, personin e guximshëm dhe të drejtë, Përfaqësuesen e SHBA-së në KB, shefen e misionit  e nderuara ambasadore Nikki Haley, për të marrë fjalën dhe për ta hapur këtë ngjarje.
Ambasadorja e SHBA-së pranë Kombeve të Bashkuara - Shkëlqesia e saj Nikki Haley, duke folur për votim “PRO” Kosovës më 20 nëntor në Dubai, tha se Shtetet e Bashkuara vazhdojnë ta mbështesin Kosovën fuqishëm në të gjitha instutucionet ndërkombëtare, përfshirë dhe Interpolin, tha Haley.

“Eshtë, ky një moment që mbas 20 vjet të clirimit të Kosovës dhe 10 vjet të shpalljes së pavarësisë së saj - Kosova, duhet të promovjë atë se ka bërë shumë, por ka edhe më shumë për të bërë,” u shpreh Haley.

Më pas ajo vazhdojë :  “ Besojë se ju jeni me të vërtet e nderuar e krenar për atë cfarë keni bërë për Kosovën, dhe kur ju jeni krenar natyrisht që keni dhe inkurajimin e përkrahjen tonë(SHBA) për të gjitha sukseseset. Duke filluar me progresin e suksessit Kosova, duhet të provojë të jet pjesë e të gjitha instucioneve ndërkombëtare , duke filluar nga policia e cila ka treguar se është profesionale dhe e gatëshme për tu asocuar në Interpol. Këtë e tregojë kur Izraeli luajti në Shqipëri,por edhe luftën e saj kundra krimit të organizuar, korrupsionit, drogës dhe prostitucionit, ndihma e madhe që ka dhënë policia e Kosovës, për Interpolin”, tha Haley.

Shefja e Misionit të Shteteve të Bashkuara në Kombet e Bashkuara, u bëri thirrje diplomatve kosovar në Nju Jork, e Uashington, dhe komunitetit shqiptar në Amerikë, të intesifikojnë veprimtarinë e tyre diplomatike, dhe lidhjet e tyre deri në fund të muajit, për të siguruar votat e nevojshme për anëtarësim në Interpol në Samitin e Dubait, me tre vendet që nuk e njohin Kosovën.

“Ju keni shumë miq - por keni dhe kundërshtar politik nga disa vende përfshirë ato që nuk e njohin ende Kosovën, dhe që nuk janë sonte në këtë sallë . Por, ju duhet të punoni shumë me të gjithë që t’i bindni ata të votojnë “Pro” Kosovës, në Interpol më 20 Nëntor, duke provuar suksesin e policisë së Kosovës”, tha Haley, duke shtuar se “është me të vërtet koha dhe vendi që Kosova e meriton të jetë pjesë e të gjitha institucioneve ndërkombëtare, “sot në Interpol dhe nesër pse jo të ketë një vend saj edhe në Kombet e Bashkuara”, për cka Kosova do të ketë mbështjen e madhe të Shteteve të Bashkuara”.
 
Ambasadorja Sahtaqija, ndërkohë, që bëri një falenderim të veçantë për Shtetet e Bashkuara të Amerikës, për mbështetjen e tyre të vazhdueshme! : “Alëays Strong Bonds midis Kosovës dhe SHBA,”, dhe përkatësisht për ambasdoren Nikki Haley,  ju faleminderua dhe Ambasadorve dhe diplomatëve i huaj, duke përcjell me këtë rast një falenderim të posacëm edhe stafit të saj të Konsullatës së Përgjithshme të Kosovës në Nju Jork, Albana Bylykbashi, Lulëzim Krasniq, Ines Demiri, dhe Butrint Ymeri, për gjithë organizimin dhe logjistiken e perkryer, tha ajo.
·
Ambasadori Teuta Sahatqija theksojë se ishte shumë i nderuar të mirëpresi këtë event me prezantimin në lidhje me ofertën e Kosovës për anëtarësim në INTERPOL, më 20 Nëntor në Samitin e Interpolit në Dubai.

“Dy dekada më parë, mua, katër fëmijët e mi dhe bashkëshorti im, si dhe më shumë se gjysma e popullsisë së Kosovës, ishin refugjatë, të largur në mënyrë brutale nga shtëpitë dhe kufijtë e vendit tonë, duke u përpjekur për mbijetesë dhe ekzistencë të thjeshtë, në Shqipëri dhe vendet për rreth saj.

 Nuk mund ta përfytyroja atë kohë, duke qenë sot këtu në Nju Jork, duke përfaqësuar vendin tim si Shef i Misionit përpara ambasadorëve në OKB dhe duke kërkuar mbështetjen tuaj”.

Duke shfrytëzuar këtë rast , tha Sahatqija, ju lutem më lejoni në fillim të prezantimit tim, të falënderoj secilin nga ju dhe vendet tuaja të respektuara për mbështetjen për Kosovën dhe njerëzit e saj në çdo fazë të historisë sonë, çlirimit, ndërtimit modern dhe përfshirës të shtetit, marrjen e anëtarësimit në organizatat ndërkombëtare , zhvillimin tonë ekonomik dhe shoqëror.

“Gjatë mandatit tim si kreu i Misionit të Republikës së Kosovës në Nju Jork, kam marrë pjesë shumë herë në pritjet e organizuara, ngjarjet, madje edhe në takime e ngjarje për anëtarësimin e vendeve tuaja të respektuara në organe, gjykata, komitete dhe këshilla të OKB-së, ndërsa sot është kënaqësi të prezantoj para jush, kandidaturën e Kosovës për INTERPOL-it dhe të kërkoj, me shumë respekt, në votën e vendit tuaj për anëtarësimin tonë, më 20 Nëtor në Duabai” .
 
Në fjalën e saj : “Pse Kosova duhet të jetë anëtare e Interpolit?”

Sahatqija, tha se :” Kosova aplikoi për anëtarësim në INTERPOL dhe aplikimin që do të vihet për votim më 20 nëntor në sesionin e Asamblesë së Përgjithshme të këtij viti në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe, ngase Kosova sot është një vend në zhvillim me shoqëri moderne, demokratike dhe gjithëpërfshirëse, falë edhe përkrahjes suaj të vazhdueshme.

Kosova është një shtet i pavarur që plotëson kriteret e ligjit ndërkombëtar për shtetësinë. Në vitin 2010, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ) vendosi që shpallja e pavarësisë së Kosovës në 2008, nuk shkeli të drejtën ndërkombëtare ose Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

Ekzistojnë institucionet, Qeveria, Ministria e Punëve të Brendshme, Policia e Kosovës që vepron sipas Ligjit të përcaktuar.

Si person juridik, Policia e Kosovës vepron përmes një zinxhiri komandues të unifikuar në të gjithë territorin e Republikës së Kosovës dhe do të jetë homologu i INTERPOL-it pas anëtarësimit.

 Kosova është nënshkruese e mbi 100 Marrëveshjeve Ndërkombëtare dhe Anëtar i mbi 60 Organizatave Ndërkombëtare. Policia e Kosovës ka nënshkruar 75 marrëveshje policore me 18 vende. Marrëveshjet u nënshkruan edhe me agjencitë e BE si FRONTEX, CEPOL dhe OLAF.
Agjencia Kosovare e Zbatimit të Ligjit përbëhet nga 8,700 profesionistë të trajnuar të policisë që përfaqësojnë të gjitha grupet etnike. Gratë dhe grupet minoritare mund të gjenden në të gjitha gradat që mbajnë poste të larta.

Për dy dekada profesionistët tanë morën trajnime të larta nga ekspertiza ndërkombëtare e trajnimit dhe zhvillimit të policisë së OKB-së, OSBE, Misioni i BE-së dhe shumë të tjerë”.
 
Unë mendojë tha Sahtaqija, për shkak se: Kosova i plotësoi tërësisht të gjitha kriteret e miratuara në Asamblenë e Përgjithshme të fundit të mbajtur në vitin 2017 , Kosova ka:

Kosova udhëheq rajonin në përballimin me sukses të fenomeneve të terrorizmit dhe ekstremizmit të dhunshëm. Në prill të vitit 2015, Parlamenti i Kosovës miratoi Ligjin nr. 05 / L-002 për Ndalimin e Bashkimit me Konfliktet e Armatosura jashtë Territorit Shtetëror. Në shtator të vitit 2015, Qeveria e Kosovës miratoi Strategjinë Kombëtare dhe Planin e Veprimit për Luftimin e Radikalizimit dhe Ekstremizmin e Dhunshëm.

Duke u angazhuar me INTERPOL-in, Kosova mund të ndajë përvojat dhe mësimet e nxjerra nga CVE. Në mënyrë operative, Kosova gjithashtu mund të shkëmbejë informacion në lidhje me udhëtimet e ekstremistëve të dyshuar në kohë reale, duke ndihmuar në ndjekjen dhe pengimin e lëvizjeve të tyre.

Policia e Kosovës (PK) është një nga forcat policore më profesionale në rajon dhe ka aftësi të plotë për bashkëpunim ndërkombëtar. PK-ja ka bashkërenduar Njësinë e Koordinimit Ndërkombëtar të Zbatimit të Ligjit (ILECU) me standardet ndërkombëtare për t'u angazhuar me bashkësinë globale të zbatimit të ligjit. Brenda ILECU, ekziston Njësia për Cooperat

Policia e Kosovës (PK) është një nga forcat policore më profesionale në rajon dhe ka aftësi të plotë për bashkëpunim ndërkombëtar. PK-ja ka bashkërenduar Njësinë e Koordinimit Ndërkombëtar të Zbatimit të Ligjit (ILECU) me standardet ndërkombëtare për t'u angazhuar me bashkësinë globale të zbatimit të ligjit. Brenda ILECU, ekziston Njësia për Bashkëpunim me INTERPOL, e cila në anëtarësimin tonë do të shërbejë si Byroja Kombëtare Qendrore (NCB).

Policia e Kosoves në këtë drejtim, ka nënshkruar 75 marrëveshje bashkëpunimi me 18 vende, duke përfshirë:

25 në fushën e Bashkëpunimit Policor,
8 në fushën e Operacioneve,9 me Misionin e BE për Sundimin e Ligjit në Kosovë (EULEX), dhe
27 në fushën e Policisë Kufitare.
Policia e Kosovës, gjithashtu ka përfunduar me sukses negocimin dhe nënshkrimin e Marrëveshjes së Punës me FRONTEX mbi bashkëpunimin e policisë kufitare në maj të vitit 2016. Po ashtu, që nga qershori 2016, Skuadra Kërkimore Fugitive Active e Policisë së Kosovës (FAST Kosovo) ka statusin e vëzhguesit brenda Rrjetit Europian e ekipit të kërkimit aktiv kërkimor (ENFAST).
 Prandaj, Kosova është teknikisht e pajisur për t'u angazhuar me INTERPOL-in në përpjekjet për zbatimin e ligjit, dhe anëtarësimi do ta bëjë të mundur këtë.
 Policia e Kosoves ka bashkëpunuar me sukses me organizatat ndërkombëtare të policisë në luftën kundër krimit të organizuar.
Në mars të vitit 2015, PK-ja mori pjesë në Operacionin Pan-Evropian, së bashku me 400 oficerë të zbatimit të ligjit nga BE dhe me mbështetjen e EUROPOL dhe EUROJUST, të cilat shkatërruan një rrjet të kontrabandës së emigrantëve që rezultoi me 78 arrestime. Për më tepër, Marrëveshja e Punës me FRONTEX, e cila tashmë është nënshkruar, parashikon, ndër të tjera, pjesëmarrjen e PK në operacione të përbashkëta të drejtuar nga FRONTEX. Migracioni i paligjshëm do të vazhdojë të jetë problem për shumë vite të ardhshme, prandaj është thelbësore që Kosova të jetë anëtare e plotë e INTERPOL-it për t'u marrë me sukses.
 
Sahaqija : Rastet e suksesit si:

Rrjeti i krimit kibernetik që përfshin 50 shtete u çmontua me ndihmën e hetimeve të Policisë së Kosovës dhe ekzekutimin e operacioneve të njëkohshme të arrestimit të mashtrimit në internet.

Policia e Kosovës mori pjesë në një operacion rajonal të zbatimit të ligjit, duke rezultuar në arrestimin e 78 të dyshuarve të rrjetit të emigrantëve të kontrabandës.
Në bashkëpunim me policinë gjermane dhe belge, policia e Kosovës ndihmoi në parandalimin e parcelave të hershme në Kosovë dhe në vende të tjera, duke rezultuar në arrestimin e gjashtë individëve.

Qasja e drejtpërdrejtë dhe me kohë në të dhënat e INTERPOL do të rriste kapacitetin e Kosovës për të luftuar terrorizmin, ekstremizmin e dhunshëm, trafikimin dhe aktivitete të tjera kriminale ndërkombëtare dhe të mbyllë një boshllëk kritik në aftësitë e zbatimit të ligjit në Ballkanin Perëndimor

Anëtarësimi në INTERPOL do të përmirësonte aftësinë e Policisë së Kosovës për të shkëmbyer informacione për zbatimin e ligjit dhe për të bashkëpunuar drejtpërdrejt me vendet tuaja dhe anëtarët e tjerë të INTERPOL-it

Marrëveshja aktuale, ku Misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) vepron si një ndërmjetës midis Policisë së Kosovës dhe INTERPOL-it, është i vjetëruar dhe joefikas.

UNMIK-u ka pushuar të gjitha funksionet e tij të policisë, kështu që përfshirja e saj krijon një shtresë burokratike të panevojshme dhe kohore mes Policisë së Kosovës dhe INTERPOL-it.

 Për shkak se anëtarësimi i Kosovës në INTERPOL do të sjellë vlerë të shtuar në këtë organizatë të respektuar. Sepse fqinjët tanë dhe çdo vend tjetër do të përfitojnë nga anëtarësimi i Kosovës. Sepse vetëm krimi i organizuar dhe terrorizmi duhet të kenë frikë nga anëtarësimi i Kosovës në INTERPOL dhe jo nga asnjë vend. Për shkak se anëtarësia e Kosovës në INTERPOL është e drejtë dhe gjëja e duhur për të bërë!

 “Në emër të Qeverisë dhe Policisë së Kosovës, dhe në emrin tim personal, me përulësi dhe krenari pyes për votën tuaj dhe të tjerëve “YES Vota!” për Kosovën në INTERPOL, më 20 Nëntor në Dubai”, tha në fund të fjalës së saj Konsullja e Përgjithshëme e Republikës së Kosovës në Nju Jork, Ambasadoria Teuta Sahatqija.
 

Komentet
Më të lexuarat
Sondazh A mendoni se qytetarët e Kosovës do të lëvizin pa viza këtë vit?
test